środa, 24 kwietnia, 2024
Strona głównaPo godzinachSzkolenia kelnerów

Szkolenia kelnerów

W dzisiejszych czasach zawód kelnera jest zawodem interdyscyplinarnym. Od osoby zajmującej się ta profesją oczekuje się znacznie więcej niż tylko znajomości zasad kultury, miksologii i towaroznawstwa, ale oczekuje się znajomości psychologii sprzedaży, obsługi klienta, ale co zaskakujące wymagane są coraz częściej umiejętności ekwilibrystyczne.
Osoba, która chce zostać kelnerem i dobrze zarabiać powinna ukończyć szkolenie kelnerów. Obecnie wiele firm szkoleniowych, ale także pośredniczących w znalezieniu pracy oferuje takie szkolenie. Te szkolenia są przygotowane tak, aby spełniały wymagania rynku pracy oraz przygotowywały uczestników takiego szkolenia do pracy w zawodzie kelnera. Oferta takiego szkolenia powinna zawierać w swoim programie między innymi: zasady etyki i kultury zawodowej, naukę odpowiednich nawyków i postaw wobec klientów i współpracowników oraz naukę umiejętności trafnego reagowania na życzenia konsumentów, oraz zachowania się w sytuacjach trudnych, nagłych i konfliktowych. Dodatkowo program powinien zapewnić naukę w zakresie podstaw psychologii, zasad savoir- vivre, doskonalenia umiejętności kreowania wizerunku firmy poprzez wizerunek własny, formy i techniki serwowania dań oraz obsługi konsumentów, podstawy wiedzy na temat żywności i napojów alkoholowych i bezalkoholowych oraz kelner powinien znać techniki skutecznej sprzedaży.
Warto pamiętać, że dobrze przeprowadzone szkolenia kelnerów, powinno zawierać materiały teoretyczne, ale także praktyczne niezbędne do prawidłowego i nieszablonowego wykonywania zawodu zarówno kelnera, jak i sommeliera, managera restauracji, ale też niezwykle efektownej profesji za barem.
Praca kelnera kojarzy się z wyłącznie z podawaniem dań i napojów klientom, ale ta praca nie tylko sprowadza się do tego ograniczonego myślenia. Często kelner jest osobą wysoko wykształconą, znającą kilka języków, osobą niezwykle kulturalną i opanowaną. Warto o tym pamiętać, kiedy następnym razem pójdziemy do restauracji. Pamiętajmy także o pozostawieniu wysokiego napiwku.

Co się czyta